Je kleintje groeit als kool, dus het is belangrijk dat hij of zij juiste voeding binnenkrijgt. Als je kindje zo’n vier tot zes maanden oud is, kan je langzamerhand stappen zetten naar vast voedsel. Niet zo zeer ter vervanging direct van de melk, maar wel ter kennismaking van nieuwe structuren en smaken. Je kunt beginnen met fruit- en groentehapjes, en speciale pap voor baby’s. Is je kindje klaar voor deze volgende stap? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om de overstap soepel te laten verlopen.
Wanneer begin je?
Over het algemeen drinken baby’s de eerste maanden enkel borst- of flesvoeding. Na ongeveer vier tot zes maanden kun je je baby langzaam laten wennen aan vaste babyvoeding. Dit gaat heel geleidelijk: eerst af en toe een paar kleine oefenhapjes.
Je kindje kan soms ook zelf aangeven dat hij of zij er klaar voor is. Maakt je baby smakkende geluidjes als je aan het eten bent, en is hij of zij heel geïnteresseerd in wat je zelf eet? Dan kan je proberen of een klein hapje geprakt fruit of groente, of pap voor baby’s, goed valt.
Soms kan het dat je kindje er nog niet helemaal klaar voor is. Dit merk je als ze buikkrampjes krijgen van deze nieuwe voeding. Het kan ook liggen aan een koemelkallergie, die soms voor kan komen als je de baby pap met opvolgmelk maakt. Dan is het beter om nog even te wachten en advies in te winnen bij je huisarts of het consultatiebureau.
Beginnen met rijstebloempap
Naast fruit- en groentehapjes is rijstebloempap een goede manier om te beginnen met vaste voeding. Hier zitten weinig vezels in, waardoor de maag van je kindje rustig kan wennen aan vaste voeding. Geef deze pap niet elke dag, zeker in het begin. Je kunt het afwisselen met andere kleine oefenhapjes om je baby aan verschillende smaken te laten wennen.
Na de 8e maand kan je langzaam overstappen naar volkorenpap: dit heeft een hoger vezelgehalte. Rond een jaar oud kan je je kindje havermoutpap laten proberen, wat nog meer vezels bevat. Zodra je weet dat het goed valt kan je je kind dagelijks volkorenpap of havermoutpap voeren.
Zo maak je het klaar
Volg de instructies op de verpakking als je rijstebloem-, volkoren- of havermoutpap klaarmaakt. Hier staan de verhoudingen. Je kunt de pap zowel met warme moedermelk als opvolgmelk maken. Opvolgmelk maakt de pap dikker, terwijl moedermelk zorgt voor een dunne textuur.
Je kunt de pap zowel uit een fles als van een bordje met een lepel geven. Vaak heeft het geven van de pap op een bordje met een lepel de voorkeur, omdat dit het eettempo vertraagt, wat beter is voor de darmontwikkeling. Daarnaast oefent je kindje zijn mondmotoriek, wat gunstig is voor de algehele motorische ontwikkeling.
Nieuwe dingen proberen
Op het ene moment ben je in verwachting, en in een oogwenk begint je baby’tje met het eten van vast voedsel! De tijd gaat ontzettend snel, dus zorg dat je je goed voorbereid op de overstap van flesvoeding naar lekkere en gezonde hapjes en babypap. Zo stapt je kind zo soepel mogelijk over op deze nieuwe voeding.