Heb je kinderen en wil je ze op de fiets naar school brengen? Dan kun je ze op je stadsfiets vervoeren. Dit kost je alleen flink wat kracht, want je moet de fiets zelf voortbewegen. Vandaar dat veel moeders een elektrische fiets gebruiken. Als je op zoek gaat naar zo’n fiets, ontdek je dat er verschillende opties zijn. Zo kom je een elektrische bakfiets en moederfiets tegen. Twijfel je nog tussen deze fietsen? In deze tekst helpen wij je een weloverwogen keuze te maken.

Bakfiets vs. moederfiets

Voordat we verder ingaan op beide fietsen, is het handig om te weten wat het verschil is. We beginnen met een bakfiets. Deze fiets heeft een bak aan de voorzijde. Hier kun jij je kinderen in zetten, zodat je ze veilig naar het kinderdagverblijf, school of de buitenschoolse opvang brengt. Een elektrische bakfiets heeft riempjes, waardoor jij je kinderen vastzet. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat ze er onderweg uitvallen. Doordat je ze voor je vervoert, kun je ze de hele weg bovendien in de gaten houden.

Nu we de bakfiets behandeld hebben, gaan we verder met de moederfiets. Dit is een elektrische fiets met een ruime en lage instap. Hierdoor kun je makkelijk op- en afstappen. Daarnaast heeft een moederfiets vaak een kinderzitje. Deze kan zowel voor- als achterop zitten. Sommige fietsen hebben zelfs twee zitjes. Omdat een moederfiets extra belast wordt, heeft hij een steviger frame dan een ‘normale’ fiets. Jij hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat zo’n fiets jullie niet houdt. 

Wat is de beste fiets?

Voor sommige moeders is het direct duidelijk welke van de twee fietsen het moet worden, maar dit geldt niet voor iedereen. Twijfel je nog tussen een elektrische bakfiets en moederfiets? Dan wil je misschien weten wat de beste keuze is. Omdat dit vooral van de leeftijd van je kind(eren) afhangt, kunnen we hier geen harde uitspraken over doen.

Als je kind jonger is dan 9 maanden, kan hij nog niet in een fietsstoeltje zitten. Wil je toch samen fietsen? Dan heeft een bakfiets de voorkeur. Vervoer je kind in de Maxi-Cosi en zet deze goed vast in de bak. Kinderen van 9 maanden tot 5 jaar kun je het beste vervoeren op een moederfiets. Gebruik een voorzitje tot ze 3 jaar zijn en stap dan over op een achterzitje. Zijn je kinderen al ouder dan 5 jaar en wil je ze meenemen op de fiets? Dan raden we een bakfiets aan. Voor het vervoeren van twee of meer kinderen heeft een bakfiets eigenlijk altijd de voorkeur. 

Elektrische fiets kopen

Zowel een elektrische bakfiets als moederfiets heeft een stevig prijskaartje. Gelukkig hoef je er niet de hoofdprijs voor te betalen, want je kunt beide fietsen ook gereviseerd kopen. De lokale fietsenmaker biedt ze waarschijnlijk niet aan, maar online hoef je er niet lang naar te zoeken. Koop je een gereviseerde elektrische fiets bij een betrouwbare verkoper? Dan kan deze nog prima een ronde mee én betaal je niet de hoofdprijs.

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}