Valt er iets te vieren? Dan heb je misschien mousserende wijn gekocht. Niet gek, want deze drank is ideaal voor feestelijke gelegenheden. Net als voor iedere andere wijn geldt ook voor een fles bubbels dat je hem op de juiste manier moet bewaren. En wat te denken van het ontkurken en serveren? Om te voorkomen dat je hier de fout mee ingaat, helpen wij je op weg.

Bewaren

Waar je een Amarone wijn juist buiten de koelkast bewaart, smaakt een mousserende wijn het lekkerst als deze gekoeld is. Waak er alleen voor dat de wijn niet té koud wordt, want dat kan ten koste gaan van de smaak. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 12 graden. Deze bereik je door de fles de nacht voor consumptie in de koelkast te zetten.

Sommige mensen denken dat mousserende wijn lekkerder wordt naarmate ze hem langer bewaren. Bij het merendeel van deze wijnen is dit alleen niet het geval. Sterker nog, de smaak wordt vaak alleen maar minder. Bewaar een fles mousserende wijn liever niet langer dan een jaar.

Ontkurken

Is het moment daar en mag de kurk van de fles? Zorg er dan voor dat je weet hoe je dit doet. Om te beginnen moet je de folie verwijderen die om de kurk van een fles mousserende wijn zit. Als je dit gedaan hebt, draai je het ijzerdraadje los en verwijder je de zogeheten muselet. Houd je duim vervolgens op de kurk, zodat deze niet ineens weg kan schieten.

Bij het ontkurken van een mousserende wijn kun je de flest het beste een beetje schuin houden. De druk kan dan makkelijker weg en dat verkleint de kans dat de inhoud uit de fles spuit. Draai niet aan de kurk, maar juist aan de fles. Houd de kurk hierbij stevig vast. De kurk komt zo rustig omhoog. Hierdoor open je de mousserende wijn met een zachte plop in plaats van een harde knal.

Inschenken

Na het ontkurken is het tijd om de wijn in te schenken. Gebruik hiervoor het liefst een glas in de vorm van een tulp, ook wel een flûte genoemd. Dit komt niet alleen de smaak ten goede, maar zorgt ook voor behoud van het koolzuur. Om te voorkomen dat mousserende wijn over het glas schuimt, schenk je het in een hoek in. Schenk bovendien niet aan één stuk door. Begin altijd met een klein scheutje en wacht vervolgens even met het inschenken van het resterende deel. Zorg er bovendien voor dat de wijnglazen goed schoon zijn. Door viezigheden in het glas kan mousserende wijn overmatig gaan schuimen.

Afsluiten

Heb je een fles mousserende wijn geopend, maar drink je hem niet leeg? Gooi het resterende deel dan niet weg, want je kunt het bewaren. Omdat de bubbels snel uit de wijn gaan, is het verstandig om een geopende fles maximaal twee dagen te bewaren. Doe dit altijd in de koelkast en sluit de fles goed af. Dit kan met een wijnstopper, maar je kunt ook een kurk gebruiken.

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}