Met draagmoederschap kan iemand anders zijn of haar kinderwens worden vervuld. Bij het draagmoederschap komt overigens het een en ander kijken. Waar rekening mee kan worden gehouden tijdens het draagmoederschap, staat hieronder voor je opgesomd.
Wat is draagmoederschap?
Zoals net al werd benoemd, is het draagmoederschap een manier om een kinderwens voor iemand anders te laten vervullen. Draagmoeders dragen het kind voor iemand anders, om vervolgens het kind na de bevalling ook over te dragen aan diegene die graag een kindje wil. ‘Diegene’ wordt ook wel een wensouder of de wensouders genoemd.
De verschillende vormen van draagmoederschap
Het draagmoederschap kent verschillende vormen. Zo bestaat er een draagmoederschap waarmee de eicel van de draagmoeder, dus de persoon die het kind voor iemand anders draagt, wordt bevrucht. Er bestaat ook een vorm waarbij de eicel van de wensmoeder wordt bevrucht, dus de persoon die een kinderwens heeft. In dit geval is de wensmoeder ook de genetische ouder. Het kan ook zijn dat er een eicel wordt gebruikt van een donor.
De vormen van de bevruchting van het draagmoederschap worden onderverdeeld in laagtechnologisch draagmoederschap en hoogtechnologisch draagmoederschap. Een laagtechnologisch draagmoederschap vindt via zelfinseminatie plaats, en de bevruchting bij een hoogtechnologisch draagmoederschap vindt buiten de baarmoeder plaats.
De rollen binnen het draagmoederschap
Binnen het traject van draagmoederschap spelen een aantal personen een rol. Zo heb je de draagmoeder, die het kind voor een ander draagt. De wensouders zijn de mensen die graag een kindje willen en dit laten verwezenlijken dankzij hulp van een draagmoeder. Het toekomstige kind speelt natuurlijk ook een grote rol binnen het draagmoederschap.
Punten waarmee rekening gehouden kan worden
Bij draagmoederschap komt veel kijken. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over dit traject. Een aantal belangrijke punten waar rekening mee gehouden kan worden, zetten we hieronder op een rij.
1. Wet- en regelgeving
Er zijn een aantal wetten en regels opgesteld in Nederland die te maken hebben met draagmoederschap. Denk bijvoorbeeld aan de regels waarop een draagmoederschap tot stand moet komen en punten die juist strikt verboden zijn. Op het moment van schrijven wordt er aan een nieuw wetsvoorstel gewerkt dat met het draagmoederschap te maken heeft. Een jurist weet hier meer over.
2. Informatie
Draagmoederschap brengt veel met zich mee voor zowel de draagmoeder als de wensouders. Ook moeten bepaalde keuzes worden gemaakt waar bij stil moet worden gestaan. Denk bijvoorbeeld aan de bovengenoemde wet- en regelgeving rondom draagmoederschap, maar ook de vormen van draagmoederschap en andere zaken die hierbij komen kijken.
Informatie rondom ethiek zoals de belangen van het kind en het psychosociale aspect zijn van groot belang. Bij het psychosociale aspect kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de gesprekken en begeleiding die bij een draagmoederschap komen kijken van een professional.
Ook het medische aspect zoals de gezondheid en bepaalde risico’s, maar ook de kosten en adoptie zijn belangrijk om bij stil te staan. Het draagmoederschap vraagt namelijk veel van zowel de draagmoeder als de wensouders.
3. Wensen en afspraken
Een draagmoeder speelt een belangrijke rol bij het verwezenlijken van de kinderwens van de wensouders. Niet alleen tijdens de zwangerschap speelt de draagmoeder een grote rol, maar ook daarvoor én daarna.
De draagmoeder kan zelfs ook de biologische moeder zijn van het kind, mits de eicel van de draagmoeder is bevrucht. De wensen van het kind spelen een belangrijke rol: het kan misschien zijn dat het kind zich gaat afvragen wie zijn moeder is, als het kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt.
De rolverdeling tussen kind en draagmoeder kan een belangrijk punt zijn om bij stil te staan. Afspraken, wensen en de rolverdeling die worden gemaakt met de wensouders en de draagmoeder, kunnen worden opgesteld in een contract.