Iedere baby spuugt wel eens na het voeden, een fenomeen dat bekend staat als reflux. Hoewel dit vaak normaal is, kan overmatig spugen zorgen baren. Johannesbroodpitmeel kan in deze situatie een oplossing bieden. In dit artikel duiken we dieper in op wat johannesbroodpitmeel precies is, hoe en wanneer je het gebruikt, en delen we de voor- en nadelen en handige tips!
Wat is johannesbroodpitmeel?
Johannesbroodpitmeel is een wit tot geelwit poeder dat bestaat uit de kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk verdikkingsmiddel om de consistentie van voeding aan te passen. Het poeder heeft een neutrale smaak.
Johannesbroodpitmeel is een populair ingrediënt in babyvoeding. Door johannesbroodpitmeel aan voeding toe te voegen, wordt de textuur dikker. Dit kan helpen om het voedsel zwaarder te maken, waardoor het beter in de maag van baby's blijft. Op deze manier kan het gebruik van johannesbroodpitmeel helpen bij het voorkomen of verbeteren van reflux bij baby's.
Populairste artikelen op Mama's Online deze week:
Wanneer gebruik je johannesbroodpitmeel?
Johannesbroodpitmeel is een fijn product dat in de eerste plaats wordt gebruikt in babyvoeding. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als natuurlijk ingrediënt in verschillende gerechten. Hieronder zetten we uiteen in welke situaties johannesbroodpitmeel van pas komt!
Reflux bij baby's
Johannesbroodpitmeel wordt vaak gebruikt bij baby's die last hebben van reflux, wat zich uit in veelvuldig spugen van voeding. Het verdikken van de voeding met johannesbroodpitmeel kan helpen om het spugen te verminderen. Bij baby's die meer spugen dan normaal, kan johannesbroodpitmeel een geschikte oplossing zijn om de voeding binnen te houden.
Veelzijdig ingrediënt
Naast het gebruik als natuurlijk verdikkingsmiddel voor babyvoeding, is johannesbroodpitmeel ook een veel gebruikte textuur verbeteraar in de keuken. Het kan worden toegevoegd aan diverse gerechten als een natuurlijke verdikker. Hierdoor is het niet alleen nuttig voor babyvoeding, maar kan het ook gebruikt worden in desserts, sauzen en bakrecepten om een romige textuur te creëren.
Andere oorzaken van spugen
Bij baby's kunnen er verschillende oorzaken zijn voor overmatig spugen na het voeden. Een van de redenen kan zijn dat de baby te veel drinkt. Dit kan resulteren in een overvolle maag, waardoor de baby de overtollige melk weer uitspuugt. Daarnaast kan het inslikken van te veel lucht tijdens het voeden ook bijdragen aan het spugen. Dit kan gebeuren als de baby onrustig drinkt of wanneer de voeding te snel gaat. Te snel drinken kan ook leiden tot spugen, omdat het lichaam de voeding niet snel genoeg kan verwerken. Bij aanhoudend overmatig spugen van je baby is het verstandig om de huisarts te raadplegen om de precieze oorzaak te achterhalen.
Hoe geef je johannesbroodpitmeel?
Johannesbroodpitmeel kan zowel bij flesvoeding als bij borstvoeding worden gebruikt. Voordat je hiermee begint, is het verstandig om advies in te winnen bij je huisarts of het consultatiebureau om te bepalen of het daadwerkelijk nodig is voor je baby, of dat er andere oorzaken zijn voor reflux.
Johannesbroodpitmeel bij flesvoeding
Bij flesvoeding bereid je de voeding op de normale manier. Na het bereiden voeg je 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel toe per 100 ml melk. Het is belangrijk om te experimenteren met de hoeveelheid om te zien wat het beste werkt voor jouw kindje. Soms kan een mespuntje al voldoende zijn.
Johannesbroodpitmeel bij borstvoeding
Bij borstvoeding kun je johannesbroodpitmeel toevoegen aan opgewarmde afgekolfde moedermelk. Gebruik hiervoor 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel per 100 ml moedermelk. Als je liever directe borstvoeding geeft, kun je van het johannesbroodpitmeel een papje maken en enkele hapjes op een lepeltje aan je kindje geven, zowel voor als na de borstvoeding voor hetzelfde effect.
Voordelen en nadelen johannesbroodpitmeel
Johannesbroodpitmeel is een veelbesproken ingrediënt als het gaat om het verbeteren van babyvoeding. Hieronder belichten we zowel de voordelige als nadelige effecten van het gebruik van Johannesbroodpitmeel, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor je kleintje!
Voordelen
- Vermindering van reflux. Door voeding te verdikken met johannesbroodpitmeel kan reflux bij baby's verminderd worden. De zwaardere textuur zorgt ervoor dat de voeding beter in de maag blijft en minder snel omhoog komt.
- Rustiger drinken. De dikte van de voeding kan ervoor zorgen dat je baby kalmer en rustiger drinkt. Dit kan een positief effect hebben op de opname van de voeding.
- Langdurig verzadigd gevoel. De dikte van de voeding kan bijdragen aan een langer durend verzadigd gevoel bij de baby, wat kan resulteren in minder voedingsmomenten.
- Natuurlijk product. Johannesbroodpitmeel staat bekend om zijn natuurlijke imago, neutrale smaak en romige textuur.
Nadelen
- Geen effect. Hoewel johannesbroodpitmeel bij sommige baby's kan helpen, werkt het niet voor alle baby's. Desondanks kan het even duren voordat je baby gewend is aan de dikkere structuur van de melk. Het is belangrijk om niet te snel op te geven en de tijd te nemen voor zowel jezelf als je baby om te wennen aan de nieuwe melk.
- Minder drinken. Door de verdikking van de voeding raakt het maagje van de baby sneller gevuld. Hierdoor kan de baby eerder een verzadigd gevoel ervaren en dus minder drinken
- Obstipatie en darmkrampjes. In sommige gevallen kan het gebruik van johannesbroodpitmeel leiden tot obstipatie en darmkrampjes bij de baby. Als dit het geval is, wordt geadviseerd om minder johannesbroodpitmeel te geven.
"Bij borstvoeding kun je johannesbroodpitmeel toevoegen aan opgewarmde afgekolfde moedermelk. Gebruik hiervoor 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel per 100 ml moedermelk."
Tips voor het geven van johannesbroodpitmeel
Als je overweegt om Johannesbroodpitmeel aan de voeding van je baby toe te voegen, zijn er een aantal belangrijke tips voor een optimale bereiding en voeding. Onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje!
- Gebruik warme melk. Verwarm de melk goed tot ongeveer 85°C voor het oplossen van het Johannesbroodpitmeel. Koud water lost het poeder namelijk maar gedeeltelijk op.
- Roer goed voor gebruik. Zorg ervoor dat je goed roert om klontjes te voorkomen. Klontjes kunnen de speen blokkeren en zijn ongemakkelijk voor je baby.
- Gebruik een geschikte speen. Gebruik een speen met een groter gaatje bij het voeden met Johannesbroodpitmeel. De dikke voeding stroomt niet goed door een klein gaatje. Koop een geschikte speen bij de drogist of online.
- Controleer de ontlasting. Let op de consistentie en frequentie van de ontlasting van je baby. Bij harde ontlasting of verminderde frequentie, pas je de hoeveelheid Johannesbroodpitmeel aan.
Johannesbroodpitmeel kopen
Johannesbroodpitmeel is verkrijgbaar bij verschillende drogisten en supermarkten, zoals de Kruidvat, AH en Jumbo. Als je de voorkeur geeft aan biologische babyvoeding kun je biologische Johannesbroodpitmeel vinden bij winkels zoals Naturaplaza en Holland en Barret.
Veelgestelde vragen
Waarom heeft mijn baby reflux?
Reflux bij baby's is een normaal verschijnsel omdat de kringspier tussen de slokdarm en maag bij jonge baby’s nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor kan voeding gemakkelijk terugstromen.
Is johannesbroodpitmeel glutenvrij?
Ja, johannesbroodpitmeel is glutenvrij.
Hoeveel johannesbroodpitmeel moet je gebruiken?
Voeg 1 of 2 schepjes johannesbroodpitmeel toe per 100 ml borstvoeding of opvolgmelk.
Johannesbroodpitmeel of rijstebloem?
Johannesbroodpitmeel maakt de voeding dikker, wat geschikt is voor baby’s die veel spugen of reflux hebben. Rijstebloem is geschikt voor baby’s vanaf 4 maanden en maakt een papfles.
Welke speen gebruik je bij johannesbroodpitmeel?
Pas de speen aan op de dikte van de melk. Bij het toevoegen van johannesbroodpitmeel kan een speen met een grotere opening nodig zijn. Let op hoe lang je baby over de fles doet, idealiter tussen de 10 en 20 minuten.
Waar wordt johannesbroodpitmeel van gemaakt?
Johannesbroodpitmeel wordt gemaakt van de gemalen meelkern van het zaad van de johannesbroodboom.